Lopper

Lopper er små, vingeløse insekter som overlever på blod, de har kraftige hoppeben og kroppen er flattrykt fra sidene. De burde være synlige for det blotte øye, men dersom din hund har mørk pels vil det kanskje være enklere å se dem på huden. Ellers vil du måtte jakte på dem. En loppe går gjennom fire stadier i løpet av sitt liv: egg, larve, puppe og voksen loppe. Voksne hunnlopper legger 20-40 egg om gangen. Disse blir vanligvis lagt direkte på verten, men faller ofte raskt ned på bakken. Eggene er meget små, ovalformede og grå eller hvite. Så snart eggene klekkes kommer larvene ut. Disse livnærer seg i hovedsak av avfallsrester som f.eks. avføring, døde insekter eller vegetabilske kilder, de liker ikke lys og gjemmer seg i kroker, sprekker og under tepper. Innen en uke eller to vil larven lage seg en puppe, for deretter å vokse i nok en uke eller to. Voksne lopper spretter ut og må umiddelbart finne en vertskilde til blod. . Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep enn å skulle fjerne dem senere. Du kan oppdage om din hund har lopper dersom han klør eller biter unormalt mye eller utvikler utslett på huden. Egg eller loppeavfall (mørke og harde kuler av størknet blod) enten i pelsen eller på sengen hans er også gode indikatorer.

Hundelopper er ikke så vanlig her i Norge, mer vanlig er fuglelopper, kattelopper, ekornlopper og pinnsvinlopper. Disse loppene formerer seg ikke med hund som vertsdyr, men kan være til irritasjon. De overlever bare begrenset tid innendørs, vanligvis 1-2 uker innendørs og vanlig rengjøring er nok for å bli kvitt de. 

Hundeloppe, Ctenocephalides canis 

Utseende
En voksen hundeloppe er brunsort, men virker rødsort etter et blodmåltid. De er 1-4 mm lange, larvene er beige og opptil 5 med mer lange Voksne lopper lever av blod fra hunder og katter, og biter mennesker bare av og til. Siden de kan hoppe omtrent 15 cm, kan de flytte seg fra vert til vert. Et loppeangrep påvirker kjæledyrets trivsel og kan gi kløe, røde utslett, pelstap, alvorlige hudinfeksjoner eller allergiske reaksjoner på loppespytt.

Behandling
Det er mye enklere å forhindre et loppeangrep i utgangspunktet enn å skulle fjerne dem senere. Det er viktig å kontakte veterinær så man får resept på riktig preparat. Som regel gis det spot-on. Støvsuging med spesiell oppmerksomhet på kroker og polstrede møbler vil gjøre mye for å bli kvitt egg, larver og pupper. I alvorlige tilfeller kan man behøve hjelp fra et firma som har spesialisert seg på å utrydde insekter.

Fugleloppe, Ceratophyllus gallinae 

Voksne lopper er som regel brune i fargen og 1-8 mm lange.
Øynene og antennene er klart synlige. Munndelene er velegnet til å gjennombore hud og suge blod, og peker nedad fra hodet. Fuglelopper overlever bare en kort stund innendørs, de formerer seg under rugetiden, når verten og/eller ungene er lett tilgjengelige for jevnlige blodmåltider. Voksne fuglelopper lever i fuglereder. Når fuglene flytter fra redet, må de voksne loppene finne en ny vert. De kan da bite mennesker men vil ikke kunne formere seg på menneskeblod.
Hvis redet brukes på nytt, vil puppene klekke og formeringssyklusen fortsette.
Fuglelopper kan formere seg voldsomt i hønsehus, rugekasser, bur, osv.

Behandling
Innendørs støvsuges infiserte rom, sengene i rommene og spesielt liggeplasser for kjæledyr støvsuges godt Loppene er lyssky, og det er derfor viktig å støvsuge langs lister og sprekker Loppeinfiserte tekstiler kan fryses og kuldestive lopper ristes av, for eksempel over badekaret eller over papir som brennes Glatt sengetøy og soveposer kan ristes fri fra lopper uten frysing Kulde dreper ikke loppene.

Katteloppe , Ctenocephalides felis 

Kattelopper er 2-3 mm lange, vingeløse lopper. Flat/smal sett ovenfra med lange ben som gjør at de kan hoppe. De har ctenidia (kammer) på hodet og ryggen. De gjennomgår 4 stadier: egg, larve, puppe, voksen. Eggene er små og hvite og stadiene varer til sammen fra to uker til åtte måneder. En katteloppe kan ikke fullføre livssyklusen bare ved å spise menneskeblod. Disse loppene er ofte ute av stand til å avgjøre om en vert er egnet før de har bitt. Hvis verten anses som uegnet, faller loppen raskt av.

Behandling
Enkelte ganger må man bekjempe kattelopper inne i hus og leiligheter. Dette kan være vanskelig og det tar ofte noe tid før man lykkes. Den enkleste måten å bekjempe loppene på er å behandle dyret som bærer loppene. Hvis man behandler dyret med jevne mellomrom, vil loppene dø ut. Preparatene til behandling av lopper er reseptbelagte, ta derfor kontakt med veterinær

I tillegg til å behandle det loppebefengte dyret vil rengjøring fjerne lopper fra omgivelsene. Det anbefales derfor å foreta grundig støvsuging av boligen, og spesielt rense liggeplassen til dyret, tepper og møbler som dyret bruker samt sprekker i gulvet. Støvsugerposen bør kastes etterpå, brennes eller legges i fryseboksen i minst et døgn. Tykke tepper tas ut og bankes. Om vinteren når det er frost, kan man henge ut tepper og sette ut møbler hvor dyret har ligget, slik at loppene fryser i hjel. Også eventuelle møbler hvor dyret har oppholdt seg i kan behandles på denne måten.


 

 

Demodex

Huden er hundens største og viktigste organ.
Den beskytter hundens indre organer og den er utstyrt med nerveceller som gjør at den føler kulde, varme, smerte etc.
Demodex Canis (Hårsekkmidd)er 0,2 mm lang, sigarformet og lever i hårsekkene.
Hårsekkmidden er en ektoparasitt som alle hunder har på kroppen. Den er ikke farlig for friske hunder.
Demodikose er det vi kaller hudsykdommen, der demodexmidden tar overhånd.
Tisper overfører middene til valpene i løpet av de 3 første dagene. I løpet av 16 timer kan man finne hårsekkmidd på valpene.
Det er først når hunden har svekket immunforsvar at demodexmiddene kan slå ut på hunden.

Det er to typer demodikose:

- Lokalisert form – godartet – spontan helbredelse
- Generalisert form – vedvarende hudproblem – arvelig defekt i T-cellen – klarer ikke å kontrollere midden. 

Symptomer på Lokalisert demodikose
· 1 – 5 velgrensede ovale hudløse partier
· Fremtrer på hode, forbein og bryst
· Dukker opp på valper i 3 - 6 mnd alder
· Spontan helbredelse. De trenger derfor ingen behandling. Hvis demodikosen ikke gir seg innen hunden er mellom 12 – 14 mnd er det mulig at den har gått over til generalisert form.

Symptomer på Generalisert demodikose
· Når det er flere enn 5 lokaliserte forandringer.
· Hårløse flekker på større deler av kroppen enn på den lokaliserte demodikosen
· Deles i 4 typer: Juvenil generalisert demodikose, Voksen generalisert demodikose, Generalisert potedemodikose og generalisert ortodemodikose.

Juvenil generalisert demodikose
· videre utvikling av lokalisert demodikose
· Sjelden at den dukker opp på hunder over 15 mnd
· Uavhengig av kjønn
· Korthårsraser er spesielt utsatt
· Man behandler kun områdene som er utsatt, ikke hele hunden.

Voksen generalisert demodikose
· Kan være en fortsettelse av juvenil generalisert demodikose
· Kan oppstå spontant

Generalisert Potedemodikose
· kronisk
· dukker opp på alle 4 poter
· får ofte bakterielle infeksjoner

Generalisert Ortodemodikose
· Hunden får lett ørebetennelse

Diagnose stilles
· Dype hudskrap der hunden legges i full narkose.
· Man bløter huden til hunden med parafin og skraper i de hårløse områdene med ett skalpellblad. Man skraper helt til man kommer ned til kjøttet og presser på huden som en kvise for å få ut talg. Dette gjør vondt for hunden, derfor narkose.

Behandling av Lokalisert demodikose
· God fôring. Godt fôr er veldig viktig for hunder.
· Behandles med medisin sjampo/gel.
· Hvis infeksjon forekommer bruker man antibiotika
· Skraping bør gjentas etter 4-6 uker etter den første prøven (hvis den var positiv). Man fortsetter med dette frem til prøvene blir negative.

HUNDER MED LOKALISERT DEMODIKOSE KAN BRUKES I AVL

Behandling av Generalisert demodikose

Juvenil demodikose
· Hunden klarer selv å ta av seg sårene. Bør likevel passes på slik at den ikke slikker for mye.
· Eventuelle betennelser dempes med antibiotika


Voksen generalisert demodikose
· Denne typen demodikose kan komme av dårlig immunforsvar, men man bør også sjekke om det feiler hunden noe annet, slik som kreft, hormonforstyrrelser m.m.
a) Bade hunden med Amitrazol hver 14. dag etter at man har vasket den med medisinsk sjampo. Dette bør gjøres ute. (Sterke saker).
b) Ivomec kan benyttes, men man gjør dette på eget ansvar, da det er sterkt. Collie-raser er sensitive for Ivomec og kan i verste fall dø av det.
c) Interceptor-tabletter – Dette er et godt alternativ. Dessverre er det veldig dyrt. Hunden skal gå på dette i 3 mnd.
d) Tisper bør steriliseres. Tispenes immunforsvar svekkes under løpetiden og innbilt svangerskap, og hunden kan få økt utbrudd av demodikose. Hannhunder kan kasteres for å sikre at de ikke går videre i avl.

Generalisert Potedemodikose
· Behandles med bad med medisinsk sjampo.

Generalisert Ortodemodikose
· Amitraz blandes og dryppes i øret

Gode måter å forbedre en syk hunds liv 
· Sterilisering.
· Fôring er viktig. Bruk et godt fôr. Tilsett gjerne lakseolje, selolje og antioksidanter (for eksempel blåbærkapsler). Råforing har vist seg være svært effektivt.
· Jevnlig parasittbehandling
· Jevnlig vaksinering
· Ikke benytt medisiner som reduserer immunforsvaret, for eksempel kortison.

Hold valpen frisk
· Gi valpen valpefôr
· Unngå stress
· Hold den god og varm

HUNDER MED GENERALISERT DEMODIKOSE SKAL IKKE BRUKES I AVL. I KULL DER VALPENE HAR FÅTT DEMODEX SKAL IKKE FAREN, MOREN ELLER NOEN AV VALPENE GÅ VIDERE I AVL.

(av Caroline Hals)